Kvalitní spánek

Publikoval(a) evakovarov dne

autor: Marta Tovtová, www.meeta.cz

2019

Praktické rady a techniky pro blažený spánek

  1. Je třeba zajistit si základní podmínky pro kvalitní spánek, bez toho se neobejdeme.
  2. Úplná tma a chladnější větraná místnost.
  3. Upravte domácí osvětlení – jiný typ světla bude přes den, kdy potřebujeme být aktivní, jiný před spaním. Ideální je pobývat co nejvíce venku a doma už jen při svíčkách:) Vypněte včas elektronické přístroje, blikátka.
  4. Po 15 hod se vyhněte jídlům a nápojům, které obsahují kofein a thein (káva, čaj, čokoláda), toto je individuální, každý odbourává kofein jinak. Nejrychleji bude odbourávat kapha, nejcitlivější na kofein bývají vaty, jejich nervový systém je křehčí.  Nejedná se jen o usnutí, ale také jaký spánek je.  Každopádně pokud máte problémy se spánkem, doporučuji úplně vynechat kávu, to samé pro ženy v přechodu. Také alkohol zhoršuje kvalitu spánku. Malé pivo po večeři pro většinu lidí je ok.
  5. Jídlo před spaním, těžká večeře. Agni – síla našeho trávení, potřebujeme dobře strávit vše, s čím se setkáme. Dobře fungující agni je esenciální pro naše zdraví. Co oslabuje agni? Nepravidelnost v jídle, vynechávání oběda, jídlo pozdě večer, nedostatečné pauzy mezi jídly, přejídání, jídlo ve stresu, na klávesnici, v běhu.
  6. Na lůžko se odeberte před 22 h, každý den ideálně ve stejnou dobu.  Po 22 h přebírá vládu pitta a usínání je mnohem obtížnější. Člověk chytne druhý den, začne být nadměrně aktivní a dostane hlad, pak se usíná hůře. Nejdůležitější je spánek v době, kdy vládne pitta, v Čechách cca od 22 hod do 2 hodin (mění se podle ročních období. Spánek před půlnocí je spánek pro krásu:) Vstávejte také v pravidelnou dobu, i o víkendu. Pokud přes den cítíte únavu, lehněte si na 20 – 30 minut, takový odpočinek je osvěžující. 
  7. Před spánkem se vyhněte sledování akčních filmů, napínavých sportovních přenosů, hádkám, dynamickému cvičení a jiné vzrušující činnosti. Nejpozději do 18 hodin vypněte počítač. Tyto aktivity zvyšují vatu a pittu.
  8. Pobývání v lese, u vody, na louce….
  • Následující doporučení zklidní naše smysly, uzemní. Vyzkoušejte to, co s vámi rezonuje.
  • Před spánkem se věnujte klidnějším činnostem
    • procházka
    • čtení (pohled do písmen uspává, ale ne nic napínavého)
    • jóga – jemná jogická praxe – asany zaměřené na předklony, pranajama – brahmari, střídavé nosní dýchání, kontemplace, meditace
    • Velmi účinná je joganidra. 
    • relaxační hudba
    • modlitba
  • Na lůžku, pokud nemůžete usnout nebo se v noci vzbudíte pomůže modlitba, dech, uvolňování se do těla. Nechte mysl, ať se lehce zaměřuje na tělo. Hodnotného odpočinku se nám dostává, i když nespíme.
  • Pokud jdete na večer na záchod, nerozsvěcujte ostré světlo, ideálně dojít na záchod po tmě.
  • Pranajama, dechové techniky: Brahmari, střídavé nosní dýchání
  • Laskavá péče o tělo:
    • Masáž Abhyanga –  je jedna z nejlepších procedur k uklidnění nervového systému, zvýšené váty. Přesný návod najdete brzy na mém webu nebo na www.banyanbotanicals.com
    • Před spaním můžete jemnými krouživými pohyby vetřít na spánky trochu ghí. Ghí můžete vetřít i do očí a do nosních dírek. Jemně.
    • Jemná masáž hlavy s olejem nebo bez.
    • Velmi příjemná a účinná je masáž chodidel sezamovým olejem. Koupel a masáž nohou stahuje energii z hlavy a zahřeje nohy.
    • Celotělová koupel nebo koupel nohou.  Můžete použít zásaditou směs do koupele, uklidňující éterické oleje, byliny.
  • Večer jsou vhodné jinové uklidňující pokrmy: Teplé polévky, teplý bylinkový čaj. Svařeného mléka s muškátovým oříškem – je to samostatné jídlo, nekombinujte s večeří. Pokud máte intoleranci na kravské mléko, můžete použítpoužít rostlinné.
  • Po probuzení dlouho v posteli nesetrvávejte, není to vhodné místo na jídlo a celodenní povalování u pc. Postel slouží na spaní, mazlení a milování.

Čínské bylinné směsi

Bu Zhong Yi  Qi tang  – č. 152– na podporu trávení, zvednutí energie (závratě po postavení se, nízký tlak). Neužívat večer, vynechat před menstruací a během menstruace, při akutním onemocnění. https://www.cinskyherbar.cz/bylinne-smesi-bu-zhong-yi-qi-tang.html

Gui pi wan – 192- přemítání, vyčerpání krve, problémy s usínáním. https://www.cinskyherbar.cz/bylinne-smesi-gui-pi-wan.html

Tian wan bu xin dan 121– při probouzení v noci a nemoci usnout, menopauza, neužívat při akutním onemocnění. https://www.cinskyherbar.cz/bylinne-smesi-tian-wang-bu-xin-tang-jia-jian.html

Xiao yao san  062– napětí, premenstruační syndrom, možno zvýšit dávky před menstruací. Velmi hezká harmonizační směs vhodná téměř pro každou ženu:) https://www.cinskyherbar.cz/bylinne-smesi-xiao-yao-san.html

Výhodou čínských směsí je, že jsou precizně sestavené, jsou přesně zacílené na určité onemocní, vyzkoušené staletími.  Výše uvedené směsi jsou velmi často používané a ve formě tablet či kuliček je bezpečně může použít i laik. Pro složitější onemocnění, při nejasnosti, doporučuji konzultaci u terapeuta.

Ájurvédské byliny

Univerzálně nemohu doporučit žádnou směs.

České byliny

České byliny mají jemnější účinky, výhoda je, že jsou místní, čistější a můžeme je sami nasbírat. Najít bylinu, která s námi rezonuje. Sbírání bylin je činnost sama o sobě blahodárná pro náš spánek a pro naše celkové blahobytí.

Uklidňující byliny vhodné před spaním: Kozlík, levandule, růže, třezalka, meduňka, dobromysl

Éterické oleje

Jemné a přesto velmi mocné, přidejte do masážního oleje nebo stačí 1- 2 kapky na kapesník, položte vedle polštáře.
Levandule na uklidnění, santal pro zvýšenou pittu, růže na srdce. Jehličnany při problémech s dýcháním…..

Doplňky stravy

Melatonin v kombinaci s mučenkou, meduňkou a vit B6 nebo tryptofan  – melatonin velmi dobře pomůže také při jet lag, zvážit proč užíváme, stejně jako u bylin.

Doporučená literatura, weby:

Matthew Walker – Proč spíme
www.banyanbotanicals.com  – abhyanga, https://www.banyanbotanicals.com/info/blog-the-banyan-insight/details/the-ayurvedic-way-to-get-a-good-nights-sleep/
www.patentnímedicina.cz – ze šuplíku – spánek
http://svetelneznecisteni.cz/
www.meeta.cz – recepty – rostlinné mléko, zlaté mléko….
Joganidra:  https://www.draci-blaho.com/https://www.terezacichova.cz/joga/joga-nidra-ke-stazeni/
éterické oleje: oshadi.cz, daryzeme.eu, nobilis.cz, karelhadek.cz

Kategorie: Osobně